Proiecte in derulare

Obiectivul acestui proiect este acela de a promova oportunitati de dezvoltare a carierei (conferinte, seminarii, programe de studii universitare si postuniversitare, alte evenimente si activitati educationale) cu finanatre europeana sau internationala, in vederea stimularii participarii tinerilor la diferite forme de educatie (formala, non-formala si informala), pentru o societate bazata pe cunoastere.

Detalii despre aceste oportunitati sunt publicate in mod regulat pe aceasta pagina

Detalii de contact:
Delia Elena MATEIAS – Sef birou tineret ABBSGR
Telefon: 0723152788
E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

On March 2, 2009 the website www.public-policies.org was officially launched. It contains the SMART Method of Public Policy, adapted to target problems and solutions in Africa. At this moment, only three countries have been launched, as a pilot project: South Africa, Sudan and Chad.

The SMART method of public policy is based on online platforms and is briefly presented below.

The website, Www.Public-Policies.Org offers two important services:

  1. It allows any person to raise a problem that needs a feasible, valuable and sustainable solution, accessing the "Raise a Problem" link.
  2. It allows any person to recommend a solution to the existing problems that are published on the website, clicking on a country and then the "What is your solution" link.

Once we have enough solution proposals, our team of consultants in African Studies, will follow these steps to support and endorse the best solutions:

  1. First, they analyze each solution proposal individually, and select those that are feasible, valuable and sustainable. A feasible solution is one that can be accomplished by the existing organizations or with help from others. A valuable solution is one that brings value to overseers, people in general or members of the targeted communities, while a sustainable solution is one that is likely to attract public support, as well as authority and money from the political, social or business environments (definitions inspired from Mark Moore's "Creating Public Value").
  2. Once the consultants decide upon the best solution, we create a policy paper that follows a format provided by the Citizen Engagement Team. The policy paper describes the problem along with the best solutions given by the citizens. It also contains a recommendation at the end based on the careful analysis of the consultants in African Studies.
  3. In the next step, we start building awareness around our solution, so we send the Policy Paper to elected and appointed officials, to implement our solution, as well as to the mass-media.
  4. We also archive the Policy Paper on www.public-policies.org so that anybody can download them and send them to whoever might be able to implement our solution.
  5. Because solution proposals come from citizens, we will give credit to those people who participate with sustainable, valuable and feasible solutions, by writing their names and professions on the policy papers and mention them as contributors.

We consider that if we follow these easy and straight forward steps, we will have good chances to influence public policies at local, national and international levels. Using the advantages of the Internet, and this website specifically, we will fulfill our mission, that is, to engage people in providing valuable, sustainable and feasible solutions to problems of public concern. This way we will generate "public policies made by citizens!"

For more information, visit www.public-policies.org.

Radu Oprea,

Executive Director at SMART Association

In data de 3 decembrie 2008 am lansat la Galati proiectul pilot "Politici publice facute de cetateni." Scopul proiectului este dat si de misiunea Asociatiei SMART la care am preluat de curand functia de director executiv, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public.

Este bine cunoscut faptul ca jucam un rol limitat in viata publica. De obicei suntem chemati la alegeri sa ne exercitam dreptul la vot si astfel sa influentam politicile publice pe urmatorii patru ani. Insa, pe parcursul unui mandat, nu avem cai eficiente prin care sa influentam decizii importante care afecteaza comunitatile din care facem parte, fie ele la nivel local, regional sau international.

In Romania, ca si in alte tari de altfel, ne confruntam cu un acces limitat la luarea deciziilor care privesc viata noastra de zi cu zi. Acest lucru se datoreaza lipsei unor mijloace eficiente prin care sa ne oferim aportul la solutionarea problemelor de interes public, dar si unor factori de ordin personal.

Mijloacele prin care in general putem propune solutii la problemele comunitatii noastre constau in participari la sedinte ale Consiliului Local, Judetean, si ale institutiilor centrale; audiente; trimiterea de scrisori, email-uri si faxuri la autoritati. Aceste mijloace sunt rareori eficiente si deseori demoralizante. Totusi, nu ne implicam in viata comunitatii si datorita situatiei noastre socio-economice, lipsei unui impact asupra procesului de luare a deciziilor, lipsei de timp si bani, lipsei de informatii si cunostinte asupra problemelor pe care dorim sa le rezolvam, si lipsei increderii in abilitatile noastre de a fi eficienti.

Proiectul este insipirat din programele de democratie participativa studiate in SUA si propune o noua metoda prin care sa ne aducem aportul la solutionarea problemelor comunitatii din care facem parte, folosind site-ul www.politicipublice.ro. Acest site ne permite doua lucruri importante:

1. sa semnalam o problema la care dorim sa gasim o solutie fezabila, valoroasa si sustenabila si

2. sa propunem o solutie la problemele deja postate pe site si la care se cauta solutii.

Dupa ce se primesc suficiente propuneri de solutii, staff-ul SMART va parcurge urmatorii pasi pentru a sprijini si promova solutiile cele mai bune:

1. Mai intai se analizeaza fiecare solutie in parte si se recomanda solutia care este fezabila, valoroasa si sustenabila (O solutie fezabila presupune sa poata fi realizata de catre o organizatie anume, sau in colaborare cu alte organizatii. O solutie valoroasa trebuie sa aduca benficii cetatenilor dintr-o comunitate anume. O solutie sustenabila atrage sprijinul opiniei publice si al autoritatilor, astfel incat acestea sa decida sa o finanteze).

2. Dupa ce se stabileste solutia potrivita, se va elabora o “Scrisoare Deschisa” in care se prezinta o scurta analiza a problemei si se recomanda solutia. Se va acorda credit si persoanelor care au contribuit cu idei la solutie.

3. Scrisoarea deschisa va fi trimisa apoi celor abilitati sa puna in practica solutia recomandata.

4. De asemenea, scrisoarea se va arhiva pe site-ul www.politicipublice.ro astfel incat oricine poate sa o copie pe calculatorul personal si sa o trimita oricui crede ca ar putea influenta favorabil implementarea solutiei.

5. In curand, Asociatia SMART va lansa si “SolveNet Webcast”. Aceasta este practic o scurta emisiune TV online, unde se explica si se promoveaza solutia.

6. Deoarece propunerile de solutii vin de la cetateni, se vor promova si persoanele care vor fi propus solutia cea mai buna sau care si-au adus un aport substantial la solutia respectiva.

Proiectul va fi extins in urmatoarele luni si in alte judete, obiectivul pe 1 an de zile fiind acela de a acoperi intreaga tara. Mai multe detalii se gasesc pe website-ul programului, www.politicipublice.ro.

Radu Oprea, MPP

Clipuri video de la conferinta de presa de lansare a proiectului, la Galati


Lansare www.PoliticiPublice.ro
Vezi mai multe video din Evenimente »

Lansare www.PoliticiPublice.ro
Vezi mai multe video din Evenimente »

Lansare www.PoliticiPublice.ro
Vezi mai multe video din Evenimente »