După terminarea perioadei de studii în străinătate, tinerii români nu își găsesc deloc ușor un loc de muncă în ţară. Un europarlamentar român vine însă cu o propunere pentru aceştia.

Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, propune de la Bruxelles ca tinerii trimişi de statul român la studii în străinătate şi care, întorşi în ţară, nu sunt angajaţi, să primească o slujbă în instituţiile europene.


Ei pot astfel reprezenta interesele României în cadrul instituţiilor europene, printr-o derogare la contractele semnate, care să le permită acestora să muncească în cadrul forurilor UE.

Lipsă acută de profesionişti


Ivan susţine că acest lucru se poate realiza, în contextul în care România are nevoie de personal calificat la nivel european, printr-o simplă adăugare la contractele semnate între stat şi respectivii bursieri a unor anexe prin care să le permită acestora din urmă să se angajeze în cadrul administraţiilor de la nivel european.

"Propunerea mea este ca acestor bursieri să le fie permis să reprezinte interesele României în instituţiile europene. Dacă Guvernul României nu are nevoie de cunoştinţele acestor tineri la nivel intern, garantez că ţara are nevoie să fie reprezentată de profesionişti la nivel european", a declarat Ivan.

Vechimea pe o funcţie publică anterioară nu trebuie să constituie o piedică în faţa acestor studenţi. Nimeni nu s-a născut cu o funcţie publică anterioară, aşa că legea în cazul acestor studenţi ar trebui să nu ceară vechime pentru a putea deveni manageri în cadrul unei instituţii publice. Profesionalismul trebuie să primeze, nu trecutul funcţionăresc, a subliniat Ivan.

Citeşte mai mult...

Ţara este la ananghie. Preşedintele vorbeşte de pericolul colapsului, de „grecizarea“ ei şi recurge la măsuri tranşante, care lovesc grav în populaţia deja săracă. Cum s-a ajuns aici? Un răspuns ni l-a oferit excelenta emisiune de reportaje de la Pro TV, România, te iubesc, duminica trecută.

 

Duminica trecută, titlul unui reportaj de la România, te iubesc, a fost „Tineri bursieri, aşteptăm un loc de muncă“. Era vorba despre cei 149 de tineri care au fost trimişi pe bani grei de statul român la studii în străinătate, prin programul Bursa Specială a Guvernului României. Scopul programului, care a costat şase milioane de euro, era de a pregăti un corp de înalţi funcţionari profesionişti prin trimiterea la cele mai mari universităţi din lume.

Ei ar fi trebuit să reformeze statul român – deci exact lucrul de care aveam acum nevoie şi care probabil ne-ar fi ajutat să evităm situaţia dramatică în care ne aflăm.

 

Citeşte mai mult...

Autorităţile centrale au cheltuit şase milioane de euro, între 2004 şi 2006, finanţând studiile în străinătate pentru 150 de tineri cărora trebuiau să le asigure apoi locuri de muncă la instituţii de stat, unde să lucreze ca manageri. Formaţi la universităţi renumite din lume, tinerii au constatat, la revenirea în România, că instituţiile publice nu au nevoie de serviciile lor.

 

De mai bine de 2 ani, de când s-au întors în ţară primii bursieri, instituţiile statului nu au fost în stare să-i plaseze în posturile în care ar fi putut juca rolul de vectori ai schimbării. Tineri, formaţi la cele mai bune universităţi din lume, au fost trataţi cu indolenţă şi indiferenţă. Majoritatea bursierilor şi-au respectat cu vârf şi îndesat contractele pe care le-au semnat", a spus Simion Ilie, fost bursier la Universitatea „Paul Sabatier" din Toulouse-Franţa şi preşedintele asociaţiei înfiinţate de tineri pentru a-şi apăra interesele.

În total, au plecat la studii în străinătate 150 de tineri, dar niciunul dintre aceştia nu s-a angajat până acum la stat, aşa cum prevedea contractul. Mai mult decât atât, absolvenţii au urmat cursuri de funcţionari la Institutul Naţional de Adminstraţie (INA), care au fost plătite tot din fondul de burse. Nu s-au putut angaja însă nici în aceste condiţii.

Citeşte mai mult...

Programul de burse la universităţi din străinătate, pentru care Guvernul a cheltuit din 2005 peste şase milioane de euro, a fost accesat de aproape 150 tineri, dar niciun absolvent nu a fost angajat de stat până în prezent, deşi studenţii sunt obligaţi prin contract să lucreze în instituţii publice.

Din cauza dezinteresului instituţiilor implicate, niciunul dintre absolvenţii acestui program nu a fost repartizat să ocupe un post în sectorul public, condiţie impusă tinerilor chiar de către stat în schimbul bursei, iar Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) solicită absolvenţilor să urmeze şi cursuri de manageri publici, ca unică soluţie de repartizare a acestora pe un astfel de post, în condiţiile în care legislaţia aferentă programului nu prevede însă un astfel de curs, se arată într-un document oficial redactat în urmă cu trei săptămâni.

Citeşte mai mult...

Studenţii, masteranzii şi doctoranzii români pot învăţa gratis în ţările nordice. Nici la universităţile de stat din Franţa, Germania sau Austria taxele de studiu nu sunt deloc piperate, fiind comparabile cu cele de la instituţiile de învăţământ superior din România.

Guvernele ţărilor nordice subvenţionează în totalitate studiile de licenţă, de masterat şi de doctorat la stat, pentru cetăţenii din Uniunea Europeană. În aceste ţări, românii se pot specializa la universităţi de tradiţie ca Uppsala sau Lund, Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm - în Suedia, Universităţile din Copenhaga sau Aarhus- în Danemarca şi Universitatea din Helsinki- în Finlanda.
Sebastian Munteanu (29 de ani) este absolvent al unui masterat la Universitatea din Lund, Suedia.

Am  plecat cu Bursa Specială Guvernul României, în valoare de aproximativ 1.000 de euro pe lună. M-am descurcat financiar, în Suedia studiile fiind gratuite

a explicat Sebastian Munteanu, membru al Asociaţiei Beneficiarilor Bursei Speciale Guvernul României (www.abbsgr.ro).

El a adăugat că banii din bursă acopereau toate cheltuielile de cazare, masă şi distracţie. După specializare, Sebastian s-a întors în România pentru că, potrivit contractului de bursă, ar fi urmat să lucreze în administraţia publică. Pentru că în ţară nu i s-a oferit nimic, a decis să rămână în Bruxel, unde lucrează ca Development Manger la o Asociaţie Internaţională.

Am plecat pe cont propriu, în urmă cu şase ani, să mă specializez în Studii Europene, iar în anul al doilea de masterat am obţinut şi Bursa Specială Guvernul României. Nu am plătit taxă de şcolarizare, ci doar o taxă administrativă în valoare de 500 de euro pe an

 a explicat Cristian. Universitatea Hamburg a introdus însă de curând, pe lângă taxa administrativă, şi o taxă de studii, în valoare de circa 700 de euro pe an.

Citeste tot articolul in www.adevarul.ro