Deşi guvernul a investit în specializarea lor şase milioane de euro din bani publici, instituţiile le închid uşile în nas celor care ar fi putut reforma administraţia. Două doctorate în inginerie - unul dintre ele la Bucureşti, iar celălalt la Şcoala Superioară de Inginerie din Montreal - şi aproape opt ani în care a fost asistent la Universitatea din Quebec (Canada). Acestea sunt doar câteva dintre „calificările” lui Paul Alexandru, un tânăr de 35 de ani căruia ar fi trebuit să-i deschidă uşile orice instituţie din ţară.

Citeşte mai mult...

Pentru a iesi victorios, tot ceea ce trebuie sa faci este sa indraznesti, sa indraznesti, intotdeauna sa indraznesti.

Simon de Beauvoir

In cele ce urmeaza, un interviu cu Alexandru Dirpes, absolvent al Colegiului National «Mihai Viteazul» promotia 2007, fost vicecampion national la dezbateri oratorice (debate).


Radu Simionescu: As vrea sa imi povestesti despre cateva momente de rascruce din viata ta, legate de invatamantul romanesc, care au contribuit la performantele actuale?

Alexandru Dirpes: Din fericire, pot spune ca nu am avut momente de rascruce legate de invatamant pentru ca m-am descurcat mereu destul de bine. Probabil de aici a si venit dorinta de a face un pic mai mult la facultate. Stiam ca pot asa ca am incercat sa aplic la o facultate straina si am fost acceptat. Ce-i drept, am vrut sa studiez in strainatate pentru ca eram constient ca aceste studii ma vor ajuta pe viitor avand in vedere ca la aceeasi specializare pe care o fac eu aici, in Romania termina in fiecare an sute de studenti. Am ales sa studiez in strainatate pentru a obtine acel competitive advantage in CV.

Citeşte mai mult...

Nicu Mihai ACHIHAIEIIntr-o perioada decimata de crize politice cat si economice, tinerii romani plecati sa studieze in strainatate, doresc sa se intoarca in tara, pentru a schimba destinul tarii. Nicu Mihai Achihaiei este unul din multiplele exemple, ce doresc a reveni in Romania, pentru a schimba, mentionand de multe ori, ca doar tinerii pot transforma visul unei Romanii mai bune in realitate.

Mai multe informatii, in interviul ce urmeaza:

As vrea sa ne povestiti cateva repere din viata dumneavoastra, legate de invatamantul prahovean, care au contribuit la performantele actuale?

Nicu Mihai Achihaiei: Liceul “Ion Luca Caragiale” a fost un pivot pentru performantele mele. Acolo am reusit sa am acces la activitati care m-au dezvoltat pe langa curicula academica. Clubul de dezbateri este un exemplu. De asemenea, scoala a facilitat interactiunea cu studenti cu aspiratii mari care m-au impulsionat si pe mine, studenti care de altfel au fost binevoitori incat sa ma indrume spre ceea ce vroiam sa fac.

Care considerati ca sunt principalele diferente intre invatamantul romanesc si cel american?

Nicu Mihai Achihaiei: Principalele diferente constau in faptul ca in Statele Unite ale Americii (cel putin la nivel de facultate) lucrurile sunt mult mai strategice. Invatatura, cursurile au un tel. Incearca de fiecare data data sa te invete un lucru nou care sa te faca sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva. Sunt revelatorii si nu au scopuri generale. In opinia mea de aici pleaca si problema ca la noi materia este de obicei foarte stufoasa incat se pierde scopul cursului.

In prezent sunteti student la o universitate de prestigiu. Ati aplicat la programul Bursei Speciale “Guvernul Romaniei” (BSGR) din dorinta de a performa sau acest lucru a fost determinat si de faptul ca acesta era singurul mod de a va putea finanta studiile dorite? Poate ne puteti spune in cateva cuvinte despre familia dumneavoastra?

Citeşte mai mult...